SZABÁLYZAT

FOREVER CUP SZABÁLYZAT

2016 TAVASZ

1. JÁTÉKTÉR, LABDA:

A játéktér az előre meghatározott vonalak által határolt rész. A vonal a játéktérhez tartozik. A labda 5-ös méretű. A mérkőzésekre labdát a szervezők biztosítanak.

2. A MÉRKŐZÉS IDŐTARTAMA:

A játékidő 2*12 perc. A csapatok kötelesek a mérkőzések előtt legalább 10 perccel megjelenni! A kezdésre várakozási idő nincs! A mérkőzéseken futóóra van, de a játékvezető indokolt esetben (pl. sérülés) megállíthatja az órát. A selejtezőkben a legjobb négy között, illetve a nagydöntő összes mérkőzésének utolsó 1 percében tiszta játékidő van. Pihenőidő nincs, a félidő csak térfélcserére szolgál. Időkérés nincs. A mérkőzés a bíró hármas sípszavának első sípszavára azonnal véget ér. A mérkőzés időpontok változtatásának jogát a szervezők fenntartják.

3. JÁTÉKOSOK SZÁMA:

A mérkőzést két csapat játssza, 6-6 fővel, ezek közül az egyik a kapus. A mérkőzés elkezdéséhez minimum 4 fő szükséges. A mérkőzésnek vége van, ha a meccs folyamán bármely okokból 4 fő alá csökken a játékosok száma egy csapaton belül. Cserélni a kijelölt zónában, oda-vissza folyamatosan lehet. Előbb a lecserélt játékosnak kell elhagynia a játékteret, utána mehet csak be a másik játékos.

4. SZERELÉS:

A csapatoknak egységes (egyszínű) szerelésben kell megjelenniük (szükség esetén használhatóak a szervezők által biztosított megkülönböztető trikók, amit a kiírásban előre írt csapatnak kell felvennie). Stoplis cipő (akár éles, akár gumi) használata szigorúan tilos! Ékszer viselése tilos! Sípcsontvédő használata javasolt.

5. A JÁTÉK KEZDETE:

A meccs kezdőrúgással kezdődik. A csapatkapitányok pénzfeldobással/megegyezéssel döntik el a kezdés jogát. Az egyik félidőt az egyik, a másik félidőt a másik csapat kezdi. A kezdőrúgást a játéktér középpontjáról kell elvégezni az ellenfél térfele felé. A kezdőrúgásnál az ellenfél 3 méternél jobban nem közelítheti meg a labdát. Kezdőrúgásból közvetlenül gól szerezhető.

6. KAPUS JÁTÉKA:

Kapusról van szöglet. A kapus a játékban lévő labdát berúghatja az ellenfél kapujába, azaz gólt érhet el, de kézből közvetlenül semmilyen esetben nem érhető el gól. Az ellenfélről az alapvonalon túljutott labdát a kapusnak kézzel kell játékba hozni, melynek el kell hagynia a büntetőterületet határoló vonalat. A hazaadást és az oldalrúgást a kapus nem foghatja meg. A kapus minden esetben átdobhatja az ellenfél térfelére a labdát, anélkül, hogy az játékost vagy a talajt érintette volna.

7. SZABÁLYTALANSÁGOK:

Az ebben a pontban tárgyalt kivételektől eltekintve a FIFA "A Labdarúgás Játékszabályai" (azaz a nagypályás labdarúgás szabályai) szerint. Eltérés: Tilos a becsúszó szerelés! A becsúszó szerelést közvetlen szabadrúgás követi. Szabadrúgáskor az ellenfél 5 méteren belül nem tartózkodhat.
Büntetések:
- Sárga lap.
- 2 sárga lap egy meccsen két perces kiállítást ér, amely letelte után a játékos visszajöhet.
- 2 perces azonnali kiállítás, amelynek letelte után a kiállított játékos visszatérhet a játéktérre.
- Piros lap, amely 2 perces azonnali kiállítás, amelynek letelte után a kiállított játékos már azon a meccsen nem jöhet vissza, helyére cserejátékos léphet pályára. A piros lapot kapott játékos további eltiltásáról a Versenybizottság dönt.
A bírók a támadó futballt támogatják, és az egyetemi szervezés miatt szigorúan kezelik a szabálytalanságokat. Fellebbezés nincs.

8. SZÖGLET, BERÚGÁS:

A szögleteket a sarokpontról kell elvégezni. A szögletet elvégző játékos beléphet a pályára a szöglet elvégzése előtt. Az ellenfél 3 méteren belül nem állhat. Az oldalvonalat elhagyó labdát csak berúgással lehet játékba hozni. A mozdulatlanul álló labdát arról a pontról kell elrúgni, ahol az elhagyta a játékteret vagy ettől a ponttól 25 cm-nél nem távolabbról. Ekkor távolságra indokolt esetben a pálya irányában is el lehet helyezni a labdát. A berúgást elvégző játékos beléphet a pályára a berúgás elvégzése előtt. Az ellenfél játékosainak a letett labdától legalább 3 m-re kell állni. A rúgó játékos csak akkor érhet újra a labdához, ha azt más is érintette már.

9. BÜNTETŐ:

Hét méterről kell elvégezni. A labdát a hetes pontra kell tenni, egyenlő távolságra a két kapufától. A rúgást végző játékost egyértelműen azonosítani kell. A kapusnak a gólvonalon kell állni és előre a rúgás pillanatáig nem mozdulhat el. Oldalra a gólvonalon bármely irányban mozoghat. Minden más játékosnak a játéktéren belül kell lenni, a büntetőterületen kívül kell állni, a büntetőpont mögött, legalább 5 m-re a labdától és a rúgást végző játékost nem szabad akadályozni.

10. EGYÉB SZANKCIÓK:

Az a játékos, aki a sporthoz nem méltó viselkedést tanúsít akár a pályán, akár azon kívül, kizárható a selejtezőről, illetve az egész rendezvényről is. Ez a szankció csapatszinten is érvényes. Erről a szervezői bizottság dönt. (Pl.: alkoholos befolyásoltság, mérkőzés lefolyásának szándékos akadályozása, stb.).

11. FELELŐSSÉG:

A rendezvényen minden játékos a saját felelősségére vesz részt. A helyszínen levő értéktárgyakért felelősséget nem vállalunk!

A szervezői bizottság tagjai:

Huszár Viktor
Imreh Balázs
Fábián Gábor
Szabó Bence
Bede Viktor

EZEN JÁTÉKSZABÁLYZATBAN NEM TÁRGYALT KÉRDÉSEK ESETÉN A FIFA NAGYPÁLYÁS LABDARÚGÁS SZABÁLYAIT TARTALMAZÓ SZABÁLYKÖNYVE AZ IRÁNYADÓ.

Támogatóink

bme.hu avl.com hbfocikupa.hu pecsisor.hu bmefoci.bme.hu sport1tv.hu egyetemisport-miskolc.hu plaincube.com erreasportbudapest.hu/ viwa.hu dlsz.hu